64 poze   34078 vizite

Cursurile de albitraj porumbei voiajori

Cursurile de arbitri pentru porumbei voiajori şi rezultatele acestora

Cele două cursuri naţionale de arbitri au avut loc la Cluj-Napoca în perioada 19-20 februarie 2011 (organizator N. Vlasie) şi la Târgovişte în perioada 5-6 martie 2011 (organizator Dr. Dan Popescu), la acest al 2-lea curs comun al FCPR şi UCPR, „profesioniştii” acoperind cheltuielile de deplasare şi de cazare ale arbitrilor precum şi pe cele de protocol.
Aceste cursuri erau de strictă necesitate având în vedere că ultimul curs pe ţară fusese organizat în 1988 la Alba Iulia , că la această oră efectivul de arbitri era împuţinat şi îmbătrânit şi că în ultimii 22 de ani doar în judeţele Cluj şi Dolj s-au organizat cursuri pentru arbitri de club. În schimb, la nivelul Federaţiei Columbofile Internaţionale, de când preşedintele Federaţiei Olandeze, dl. Albert DE JONG a devenit şi preşedintele Comisiei Standard a FCI, s-au organizat trei cursuri practice de arbitraj în scopul uniformizării punctelor de vedere şi formării unui grup de arbitri internaţionali care la olimpiadă să stabilească ierarhia columbofilă a ţărilor participante.
Chiar dacă la Olimpiada de la Poznan, ordinea valorică stabilită de arbitrii noştri la arbitrarea finală de selecţie a lotului adeverindu-se într-o foarte bună măsură, ea fiind aproape identică cu cea olimpică, iar punctajul atribuit echipei României (5 masculi+5 femele) în ţară 921,56 puncte, aproape identic cu cel olimpic (922 puncte), mai avem multe de făcut pentru a ne atinge potenţialul şi când spun acestea mă refer atât la consolidarea unui Corp Naţional de Arbitri mai numeros , mai activ şi mai calificat cât şi la o activitate mai laborioasă de descoperire, la nivel judeţean, a celor mai valoroase exemplare ca standard, pentru a avea în final, în Expoziţia Naţională, din ce alege.
Cursul de arbitri de la Cluj-Napoca s-a bucurat de participarea printre cei 20 de cursanţi a deţinătorului locului 6 la femele la Olimpiada de la Poznan, Arion Daniel din Cugir şi a locului 22 la femele, Claudiu Coldea din Cluj-Napoca şi de mulţi columbofili valoroşi atât prin rezultatele lor, cât şi prin profesiile lor apropiate de frumos şi columbofilie (medici veterinari sau umani, biologi, pictori).
În lipsa d-lui preşedinte Florin Bilan, care n-a putut onora invitaţia la acest curs naţional, deschiderea cursului a fost făcută de dl. lector universitar Daniel Pop, preşedintele Asociaţiei Columbofile Judeţene Cluj.

Dl. Daniel Pop, la deschiderea oficială a cursului de arbitri
Programul cursului a fost cel anunţat anterior, si anume:
Sâmbătă, 19 februarie, între orele 10-13, prezentarea materialelor teoretice.
• Vlasie N.: Standard şi sport; standardul porumbelului voiajor, mijloc de selecţie prin corelaţia standard-sport;
• Koncz Eugen: a) Sănătatea porumbelului voiajor văzută prin ochii arbitrului columbofil;
b) Pregătirea porumbeilor pentru expoziţie;
• Matei R.: a) Ochiul porumbelului voiajor, fereastră spre vitalitate şi performanţă;
b) Sfaturi practice pentru viitorii arbitri;
• N. Vlasie: a) Să discutăm despre arbitraj şi metodele lui de evaluare;
b) România la Olimpiada de la Poznan 2011;
Între orele 15-19: demonstraţii practice.
El cuprinde deci atât numeroase materiale privind pregătirea teoretică şi practică (în prima zi), cât şi cele două examene practic (eliminatoriu) şi teoretic (scris)(în a doua zi). Materialele au fost prezentate de mine, de dl. dr. Koncz Eugen (secretarul Corpului Naţional de Arbitri) şi de dl. ing. Romulus Matei (arbitru naţional) care l-a înlocuit pe dl. ing. Mihail Cososchi, indisponibil în ultimul moment. Colegii Koncz şi Matei erau totodată proprietarii primilor doi masculi din lotul nostru la Olimpiadă, masculul colegului Koncz(cu 93 puncte)fiind ocupantul locului 20 la Olimpiada.

N. Vlasie şi E. Koncz în timpul prelegerilor teoretice
Patru dintre cursanţi erau arbitri de club cu 8-10 ani vechime, timp în care au arbitrat în medie tot atâtea expoziţii dintre cele 2-3 care se organizează anual la Cluj, câştigând o bogată experienţă. De aceea, deşi proba practică pentru aceştia a fost mult mai dificilă , ei trebuind să arbitreze la exigenţele doi porumbei de valori apropiate, rezultatele au fost foarte bune.

R. Matei şi N. Vlasie în timpul demonstraţiilor practice
Au absolvit cursul următorii columbofili, devenind arbitri judeţeni:
Coldea Claudiu (arbitru de club din 2001) cu media 9,75
Pop Daniel (arbitru de club din 2003) cu media 9,50
Burian Ştefan (arbitru de club din 2001) cu media 9,50
Cozac Ioan (arbitru de club din 2001) cu media 9,35
Au devenit arbitri de club următorii columbofili:
Ferenţ Marius (Cluj-Napoca) cu media 9,65
Iuşan Darius(Bistriţa)———————9,50
Onac Alexandru(Baia Mare)————-9,40
Rusu Rareş (Turda)————————9,40
Mărgineanu Călin (Turda)—————-9,00
Szekely Miklos (Blaj)———————8,90
Băbeanu Silviu (Apahida)—————-8,85
Olteanu Ovidiu (Cugir)——————-8,70
Arion Daniel (Cugir)———————-8,60
Maier Vasile (Cluj-Napoca)————–8,60
Cătună Tudor (Baia Mare)—————8,50
Otvoş Alexandru (Bistriţa)—————8,50
Popa Marius (Cugir)———————-7,85

Cursanții participanți la cursul de la Cluj-Napoca
Cel de-al 2-lea curs naţional de arbitri a fost deschis de dl. ing. Ungureanu Sima, unul dintre fondatorii UCPR, căruia i se datorează şi realizarea actualului sediu al acesteia, într-un frumos parc vegheat de peste 20 de statui în bronz ale domnitorilor Ţârii Româneşti, parc în care se află şi Grădina Zoologică a fostei cetăţi de scaun Târgovişte.
La curs au participat numeroşi columbofili ai UCPR, din păcate mai puţini de la FCPR, precum şi trei columbofili din Bulgaria, doi ca şi cursanţi, ei fiind însoţiţi de cunoscutul arbitru internaţional Mihai Svobodanov, care le-a servit şi ca translator.
Ca şi la cursul de arbitri de la Cluj-Napoca, cursanţii au primit o bibliografie bogată: broşura cu „Standardul porumbelului voiajor şi arbitrarea lui în expoziţii”, „Regulamentul Corpului Naţional de Arbitri”, articolul de analiză şi sinteză, „Să discutăm despre arbitraj şi metodele lui de evaluare” şi articolul „România la Olimpiada de la Poznan 2011”, toate scrise de N. Vlasie.
Partea teoretică a cursului a fost susţinută de dl. dr. Dan Popescu, preşedintele arbitrilor UCPR şi de dl. ing. Ungureanu Sima (tot arbitru naţional) şi de N. Vlasie din partea FCPR, comisia de examinare cuprinzându-l şi pe ing. Mihail Cososchi, responsabilul cu problemele de învăţământ din cadrul CNA, sosit a 2-a zi.
Cursul de arbitri de la Târgovişte a fost absolvit de 20 de cursanţi, care au devenit arbitri de club. Dintre aceştia patru au fost membri FCPR şi anume:
Lungoci Gheorghe (com. Horotnicu de Sus, jud. Suceava) cu media 8,45
Buliga Gheorghe (com. Arbore, jud. Suceava)—————————7,50
Sorescu Paul (Râmnicul Sărat, jud. Buzău)——————————7,20
Ungureanu Andrei (Rădăuţi, jud. Suceava)——————————-6,50
Ceilalţi absolvenţi ai cursului nu i-am mai menţionat în prezentul material, de evidenţa lor ocupându-se dl. dr. Dan Popescu.
Îi felicit pe absolvenţii celor două cursuri şi sper ca munca lor să dea rod. Le doresc mult succes!
Prof. N. Vlasie
Preşedintele Corpului Naţional de Arbitri
Mulţumesc colegilor mei din juriu care au contribuit la reuşita celor două cursuri de arbitri. Mulţumesc de asemenea d-lui dr. Călin Mărgineanu pentru realizarea celor două DVD-uri care conţin întreg filmul cursului de arbitri de la Cluj-Napoca.
Materialele de pe site pot fi preluate doar cu acordul F.C.P.R.
Acest topic a fost publicat de catre F.C.P.R.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 1
ionel69 13 februarie 2014  
Felicitari..................
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.